Kuchnia rosyjska w teorii i praktyce

 Miasteczko Głubczyce położone jest ponad 130 km od Wrocławia. Jednak ta niemała odległość nie stanowi przeszkody dla uczniów Zespołu Szkół Mechanicznych, którzy po raz kolejny przyjechali do Centrum Języka Rosyjskiego Instytutu Filologii Słowiańskiej UWr na warsztaty językowo-realioznawcze, tym razem poświęcone kuchni rosyjskiej.

Spotkanie dla ponad 50 uczniów zainteresowanych Rosją rozpoczęto tradycyjnie konkursem. Okazało się, że młodzież sporo wie o rosyjskich daniach, napojach, a także różnych kulinarnych tradycjach. Pierwsze miejsce ex aequo zajęły dwie drużyny, odpowiadając prawidłowo na 9 z 10 – stosunkowo trudnych – pytań. Zwycięzcom wręczyliśmy nagrody.

Główną część spotkania stanowiła prezentacja Anny Świetlik, poświęcona rosyjskim potrawom. Uczniów najbardziej zaskoczyła zupa „okroszka”, a także smażone „pirożki”: jak powiedzieli, „nie mogą wyobrazić sobie „pączków” z mięsem, ziemniakami lub jajkiem i szczypiorkiem”.

Kulminacyjnym momentem naszego spotkania okazała się niespodzianka przygotowana przez młodzież: Ola Pabian przygotowała krótkie, ale bardzo pouczając warsztaty, podczas których pokazała, jak przygotować ciasto na prawdziwe rosyjskie bliny! Z kolei Ula Widlarz zaprezentowała uczestnikom tajniki rosyjskiego parzenia i picia herbaty – oczywiście z wykorzystaniem samowaru.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy spotkania wysłuchali piosenki „Ty ne takoj”, zaśpiewanej przez wspomnianą już Olę Pabian.

Ćwiczenia leksykalno-gramatyczne przekazano pani Krystynie Koziarze – nauczycielce języka rosyjskiego, z którą uczniowie będą robić je na lekcji.

W przeprowadzeniu spotkania pomogli członkowie sekcji kulturologicznej.

Fotokronika

dr Dorota Drużyłowska